The Fountain Company

THE SAVOY HOTEL LONDON

As part of the £220 million refurbishment of one of London’s most famous hotels, during 2010 The Fountain Company was commissioned to construct a new water feature within in the Savoy Court entrance foyer. Perfectly placed in the heart of one of the world’s most exciting cities and on the banks of the River Thames, The Savoy hotel boast a luxurious and prestigious surrounding, with number of 5 star restaurants and bars.

Complementing the original art deco design of the hotel, the fountain comprises a blend of ‘Lalique’ glass, stainless steel and polished black marble.

The Fountain Company responsibilities within the specification also included the design of an effective water circulation, filtration and treatment system along with the stainless steel LED feature lighting scheme. The fountain featured on the ITV documentary ‘The Savoy’.

savoy-1

Six stainless jets emit aerated water display rising upwards from the base of the fountain sculpture and terminating within the perimeter trough. Flow through each of the jets along with the balancing delivery to the trough is regulated by a manifold of ball valves positioned above the ceiling within the corridor immediately below the water feature. A series of submersible LED lighting units illuminate the falling water projections in addition to the ‘Lalique’ glass sculpture and water filled trough.

The pump circulates water through a filtration and chemical treatment system. The filtration and dosing systems share the same pump and delivery lines as the display ensuring thorough filtration and chemical treatment of the water body.

savoy-2

Download Project Sheet PDF

Copyright © 2018 The Fountain Company